Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Україна суттєво просунулася на шляху євроатлантичної інтеграції. Президент

Україна суттєво просунулася на шляху євроатлантичної інтеграції. Президент

Це Петро Порошенко заявив, вітаючи учасників українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ Seа Breeze на Одещині.

«З 1997 року ці навчання надають нам суттєву допомогу у відродженні військово-морського потенціалу держави, сприяють досягненню ВМС України сумісності з флотами держав - членів НАТО, що є передумовою запланованого нами членства в цьому оборонному союзі - тоді, коли країна буде відповідати критеріям, коли будуть імплементовані результати наших реформ в усіх без виключення сферах», - відзначив Президент.

Глава держави підкреслив, що реформи, які потрібні для членства в НАТО, майже повністю збігаються з реформами, які необхідні для членства в ЄС. Президент додав, що сьогодні українці підтримують і об’єднані навколо трансатлантичної та європейської інтеграції.

Президент зауважив, що багатонаціональні навчання Sea Breeze є дуже ефективними не тільки для підвищення рівня підготовки українських Збройних сил. «Вони також є важливими і для іноземних учасників, оскільки дають їм можливість перейняти у нас унікальний досвід протидії ворогу у гібридній війні, яку веде проти нашого українського народу Російська Федерація», - сказав Президент.

Він нагадав, що багато хто з українських учасників має реальний бойовий досвід, який вони отримали, відбиваючи російську агресію. І сьогодні українські офіцери, солдати і матроси захищають не лише свою землю, але і мирне життя народів Європи та чинну міжнародну систему безпеки, яку намагається зруйнувати Росія, підкреслив Президент. 

«Ми, українці, на собі відчули ту загрозу миру в Європі та в усьому світі, яка генерується з Кремля, - зі столиці країни, яку свого часу Рональд Рейган називав імперією зла», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави також зазначив, що протягом трьох останніх років Україна суттєво просунулася на шляху євроатлантичної інтеграції. Президент нагадав, що трохи понад місяць тому українці отримали безвізовий режим в країни ЄС, а декілька днів тому була завершена ратифікація Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Петро Порошенко назвав важливим досягненням побудову українських Збройних сил, відродження української армії і флоту. «Наш намір повернути на порядок денний питання про план дій щодо членства в НАТО і наближення нашого оборонно-безпекового сектору до стандартів Альянсу, засвідчений численними опитуваннями громадської думки,  потужна підтримка саме такої стратегії, – все це засвідчує, що обраний курс є правильним і безальтернативним», - підсумував Президент.