Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ще дві майбутні об'єднані громади Харківщини отримали позитивні висновки обласної адміністрації щодо об’єднання

Ще дві майбутні об'єднані громади Харківщини отримали позитивні висновки обласної адміністрації щодо об’єднання

Про це повідомив заступник голови ХОДА Михайло Черняк під час наради з питань реалізації реформи децентралізації в Харківській області 13 липня.

Михайло Черняк нагадав, що на даний момент у Харківській області створено шість об’єднаних громад, дві з них – Нововодолазька та Зачепилівська - об’єдналися в цьому році.

«Ще дві потенціальні об’єднані територіальні громади - Малоданилівська селищна (Дергачівський район) та Оскільська сільська (Ізюмський район) - отримали від обласної адміністрації висновки щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад про добровільне об’єднання. Після прийняття сесіями місцевих рад остаточного рішення щодо об’єднання вони отримають статус ОТГ», - розповів заступник голови ХОДА.

Він також повідомив, що на розгляді в обласній державній адміністрації наразі знаходяться ще два пакети документів від майбутніх громад – Малинівської (Чугуївський район) та Коломацької.

Звертаючись до керівників районів, Михайло Черняк наголосив на необхідності проведення активної роз’яснювальної роботи як з населенням, так і з головами місцевих рад.

«Ми повинні давати людям правильну інформацію, щоб вони враховували ризики, оцінюючи спроможність громад, їх фінансове забезпечення тощо. Ми повинні не відступати від принципу якості громад», - підкреслив Михайло Черняк.   

Про строки та етапи створення ОТГ розповіла директор Харківського відокремленого підрозділу установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» Діана Баринова.

«Керівникам потенційних центрів ОТГ слід готувати фінансове обґрунтування, паспорти нових громад. Спочатку документи розгляне обласна робоча група й комісія обласної ради, потім - усі міністерства. Від оперативності залежить те, як реформу буде сприймати населення області», - зауважила Діана Баринова.