Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині стартувала приписна кампанія-2017

На Харківщині стартувала приписна кампанія-2017

До складу районних (міських) приписних комісій, окрім військовослужбовців ЗСУ, увійшли цивільні лікарі, психологи та працівники регіональних структур соціального забезпечення.

Планується, що протягом трьох місяців - до 31 березня - близько 9000 осіб, яким цього року виповниться 17 років, викличуть до райвійськкоматів, де перевірять на предмет придатності до військової служби і поставлять на облік.

«Це загальнодержавний щорічний захід, який має на меті тільки передбачити - хто з хлопців, підкреслюю, у майбутньому, по досягненню ними повноліття може розглядатися, як захисник України, - пояснює заступник військового комісара ХОВК підполковник Олександр Томашевський. - До речі, без приписного посвідчення юнаків не приймуть на навчання в цивільних інститутах, їм не видадуть закордонного паспорту, і вони не зможуть змінити прописку. Тому раджу підліткам своєчасно прийти до нас і виконати свій громадянський обов’язок».

У ході постановки на військовий облік осіб 2000 року народження проводитиметься інформування юнаків та, за бажанням, дівчат, які цього року виявлять бажання вступати до вищих військово-навчальних закладів оборонного відомства. За попередніми даними, цього року погони курсантів-першокурсників одягнуть приблизно 300-500 юних патріотів.

«У кожному райвійськкоматі складено план-графік прийому приписників, аби біля кабінетів лікарів не було ажіотажу. Паралельно мої підлеглі зв’язалися з керівниками навчальних закладів, щоб організувати групове перевезення хлопців з віддалених селищ. Тож, ми заздалегідь  врахували усі технічні питання проведення цього важливого заходу», - додав  Олександр Томашевський.

Довідка. На Харківщині у 2016-му приписці при районних (міських) військкоматах підлягало близько 9000 осіб, у 2015 – понад 9500 юнаків.

Торік приблизно 10% від усіх юнаків 1999 року народження було визнано такими, які  ніколи не служитимуть в армії через наявність серйозних хвороб. Понад 300 17-річних мешканців області вже мали судимість і також не зможуть носити погони. Близько 250 осіб вирішили навчатися у військово-навчальних закладах.