Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Децентралізація – це складний, але еволюційний шлях розвитку України. Михайло Черняк

Децентралізація – це складний, але еволюційний шлях розвитку України. Михайло Черняк

В рамках VII Міжнародного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» відбулася панельна дискусія, присвячена питанням децентралізації.

Відкриваючи засідання, заступник голови ХОДА Михайло Черняк підкреслив, що позиція влади - як державної, так і регіональної, принципова: децентралізація – це одна з основних реформ, яка дозволить досягти реальних змін в країні.

«У впровадженні реформи децентралізації ми відчуваємо підтримку наших міжнародних партнерів. Це дуже важливо, оскільки ми тільки почали цей шлях і маємо ще багато чому навчитися, - зазначив Михайло Черняк. – У дечому є зволікання, але є й рух. А, головне, усвідомлення того, що це єдиний – складний, але еволюційний – шлях розвитку для нашої країни».

Говорячи про результати децентралізації, яка проводиться в країні вже більше двох років, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування Міністерства регіонального розвитку України Сергій Шаршов зазначив, що дохідні частини бюджетів громад, що вже об’єдналися, збільшилися у три рази, а враховуючи субвенції з державного бюджету, бюджети громад збільшилися у 5-7 разів.

«За ці кошти сільські громади вперше в історії України змогли, наприклад, купувати шкільні автобуси та ремонтувати дороги, по яких вони їздять», - сказав Сергій Шаршов.

За його словами, очікується, що у 2017 році в Україні буде більше 400 об’єднаних громад, до яких увійдуть близько 2000 місцевих рад – це 20% адміністративно-територіальних одиниць країни базового рівня.

Говорячи про процес об’єднання громад на Харківщині, керівник регіонального Офісу з підтримки реформ Діана Баринова зазначила, що наразі ми маємо три об’єднані громади, а невдовзі до них приєднається ще одна - Роганська.

«Сьогодні ми отримали інформацію про те, що Центрвиборчком прийняв рішення про проведення виборів у Роганській громаді», - повідомила Діана Баринова.

Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації від Ради Європи Даніель Попеску в ході дискусії підкреслив, що об’єднання громад – дуже складний процес.

«Близько 20 країн Європейського союзу намагалися зробити це, але їм не вдалося. За 2,5 роки впровадження реформи в Україні вдалося зробити багато, є конкретні результати та хороша динаміка. Крім того, ви маєте велику підтримку Європи, у тому числі, фінансову, - зазначив Даніель Попеску. - Децентралізація працює. Ви - не самі. У вас є причини пишатися та бути сповненими надії».

Про перспективні проекти у сфері децентралізації розповів під час панелі керівник проекту DOBRE (USAID) Беррі Рід.

За його словами, проект DOBRE реалізуватиметься протягом 5 років у 7 регіонах України, в тому числі - на Харківщині. 75 об`єднаних громад отримуватимуть в рамках проекту технічну, фінансову та методичну допомогу.