Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громадськості та керівництву трьох районів Харківщини розповіли, як заробляти на зеленому туризмі

Громадськості та керівництву трьох районів Харківщини розповіли, як заробляти на зеленому туризмі

«Розвиток сільського зеленого туризму як інструмент забезпечення спроможності громади» - семінари під такою назвою пройшли на Богодухівщині, Ізюмщині та Барвінківщині.

Саме ці три райони стали учасниками проекту з розвитку зеленого туризму, який було організовано спільно Національною академією державного управління при Президентові України, ГО «Інститут соціальної політики регіону», Харківським регіональним Офісом із підтримки реформи місцевого самоврядування та ГО «Польсько-українська аграрна асоціація».

Учасниками семінарів стали голови сільських та селищних рад, бібліотекарі, представники громадськості. У ході семінарів підкреслили необхідність активного пошуку на території кожної сільської ради  ініціативних громадян, які створять структуру майбутньої мережі закладів  зеленого туризму.

«Для них у рамках проекту  передбачено безкоштовне навчання  принципам та підходам ведення даного бізнесу. Найактивнішим учасникам за результатами відбору  буде надана можливість ознайомитися з досвідом  роботи колег із Західної України», - пояснила керівник Харківського регіонального офісу реформ Діана Баринова.

Також наразі створюють  реєстр історичних пам’ятників та знакових місць, які й складуть основу майбутніх туристичних маршрутів у даних районах та будуть позначені відповідними дорожніми знаками. Це має підвищити привабливість місцевостей для  туристів та стати важливим кроком для забезпечення європейського підходу до ведення туристичного бізнесу.

«У рамках даного проекту ведеться робота зі створення електронної бази даних народних майстрів, які працюють на даних територіях, з метою ознайомлення широкого кола громадськості з народними промислами, - розповів керівник проекту, доцент кафедри соціальної та гуманітарної політики ХарРІ НАДУ при Президентові України Олег Кулініч. - Це, звичайно, надасть поштовх для розвитку зеленого туризму на даних територіях, бо багато харків’ян навіть не уявляють, які скарби виробляють наші народні майстри. Це пожвавить інтерес до подорожування Харківщиною. До речі, саме розвиток внутрішнього туризму є одним із пріоритетних напрямків Стратегії розвитку Харківської області - 2020».

Діана Баринова підкреслили, що розвиток зеленого туризму в районах Харківської області є реальним механізмом створення спроможності громад за рахунок розвитку малого бізнесу та самозайнятості населення.         

«Реалізація даного проекту є унікальною можливістю для даних територій стати більш привабливими для туристів - як зовнішніх, так і внутрішніх, - а це означає збільшення доходів до відповідних місцевих бюджетів, розвиток територій. Ми маємо прекрасні території, які нічим не гірше закарпатських пейзажів. Нам тільки потрібно це капіталізувати. Західна України це зробила десь 10 років тому, настав і наш час», - наголосила керівник Харківського регіонального Офісу реформ.

На думку експерта Офісу реформ, заступника голови ГО «Польсько-українська аграрна асоціація Віктора Нестеренка, саме зараз склалася ситуація, що є максимально сприятливою для розвитку внутрішнього туризму на Харківщині.

«Сьогодні маємо унікальну можливість використати ситуацію, коли більшість харків’ян відмовляються від відпочинку в Криму, а подорожі за кордон є занадто дорогими. Отже, зростає попит  саме на внутрішній туризм високої якості - коли турист отримує гарну якість  послуги за помірну ціну. Отже, є величезне поле для розвитку малого бізнесу та покращення інфраструктури місцевих громад», - зазначив Віктор Нестеренко.