Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Громадськість закликають брати активну участь у реформуванні місцевого самоврядування

Громадськість закликають брати активну участь у реформуванні місцевого самоврядування

Без суспільної ініціативи говорити про глобальні зміни не можна – на цьому наголошували під час вебінару, що пройшов 17 листопада за сприяння ХОДА та регіонального Офісу реформ.

У ході вебінару керівник Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування та децентралізації повноважень органів виконавчої влади Діана Баринова підкреслила, що успіх децентралізації та процесу об’єднання громад залежить, в тому числі, і від активної позиції кожного громадянина.

«Змінювати життя в кожному селі повинні, в першу чергу, ті, хто там мешкає. Звичайно, отримавши відповідні повноваження та фінансові можливості. Але без ініціативи та відповідальності знизу про глобальні зміни говорити не можна, - вважає Діана Баринова. - Кожен з нас повинен взяти на себе відповідальність за життя своєї громади. Коли такі активні люди об’єднуються в громадські організації, це дає ще ефективніший результат».

Також, на думку керівника Офісу реформ, кожна об’єднана громада повинна мати не тільки ефективного керівника, якого підтримують мешканці, та активних депутатів, але й дієві громадські організації чи об’єднання. Саме вони можуть бути партнерами обраної місцевої влади у питаннях розвитку територій. Ці громадські організації зможуть як допомагати органам місцевого самоврядування, так і контролювати ефективність їх роботи.

«Якщо подивитися на європейський досвід, бачимо, що там громадський сектор є більш розвиненим. Це є, до речі, запорукою забезпечення демократії, - запевнила керівник Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування. - Тим більше, що саме громадські організації найбільше розуміють потреби мешканців міст, селищ, сіл та можуть взяти активну участь у написанні проектів на фінансування до Державного фонду регіонального розвитку та міжнародних фондів».

Довідка. До кінця року в рамках спільного проекту USAID «ДІАЛОГ» Асоціації міст України у співпраці з програмою IREX «Бібліоміст» та Харківським регіональним офісом з підтримки реформи місцевого самоврядування за підтримки Харківської обласної державної адміністрації заплановано проведення решти тематичних вебінарів, а саме:

- 2 грудня - «Заклади культури в реформі місцевого самоврядування. Ризики та можливості»;

- 16 грудня - «Децентралізація в сфері освіти. Можливості та перспективи»;

- 23 грудня – «Децентралізація в сфері охорони здоров’я. Міфи та реальність».

З питань щодо участі у цих заходах звертатися за електронною адресою: kharkiv_officereform@ukr.net.

Слідкувати за новинами на сторінці Харківського регіонального офісу з підтримки реформи місцевого самоврядування можна у мережі Facebook.