Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині складуть паспорти потреб демобілізованих та їх сімей

На Харківщині складуть паспорти потреб демобілізованих та їх сімей

Про це перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяна Бабенко повідомила на прес-конференції 25 березня. У Харківській області вже створена єдина програма соціальної підтримки демобілізованих військовослужбовців. Після їх повернення додому, бійців відвідають соцпрацівники. Фахівці проведуть опитування і складуть паспорти потреб сім'ї. «Запитуємо: які є побутові потреби, які послуги соціального характеру хотіли б отримувати? Наприклад, допомогу в оформленні пільг або державної допомоги, житлової субсидії, оформленні путівки на санітарно-курортне лікування, реабілітації. Після бесіди виведемо комплексний паспорт потреб сім'ї», - підкреслила Тетяна Бабенко.  

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА також зазначила, що за Законом про статус ветеранів війни, який діє в Україні з 1993 року, всі військовослужбовці, які брали участь в АТО, мають право на пільги, яких більше 20. До них відноситься безоплатне одержання ліків і зубопротезування, знижка на оплату послуг ЖКГ, безкоштовний або пільговий проїзд, отримання твердого палива, установка стаціонарного телефону і т.д.

Крім того, демобілізованим у військкоматах повинні вручати пам'ятки з контактами соцслужб і медиків, до яких можна звертатися з усіма виникаючими питаннями. Також на базі Харківського обласного центру сім'ї та молоді створено інформаційно-консультаційний центр, де працюватимуть психологи, та надаватися соціальна допомога та підтримка, як демобілізованим, так і членам їх сімей.